Software

Software

Jamulus

De Jamulus software is gratis beschikbaar op de Jamulus website .
De Jamulus software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Om de Jamulus software te kunnen gebruiken heb je geen zware computer maar wel een snelle, stabiele internetverbinding nodig.

Om te zien of je internet verbinding snel genoeg is kun je een speedtest uitvoeren bij Speedtest.net.

Belangrijk is vooral de waarde van de ‘ping’, deze moet zo laag mogelijk zijn om niet teveel vertraging te hebben, iets in de buurt van 10 tot 15 milliseconden is werkbaar. Als je daar ver boven zit heeft het geen zin om er verder tijd in te steken.
De ping-tijd zoals die van Speedtest.net is een goede indicatie, maar nog belangrijker is dat de ping-tijd naar het bandlid met de Jamulus server zo kort mogelijk is. (zie het stukje ‘Server‘)
Wanneer je verbonden bent met de server kan je in het scherm Instellingen’ zien wat je ping-tijd naar de server is en de totale vertraging die je hebt tussen wat je speelt en wat je terughoort van de server. (zie het stukje ‘Instellingen‘)

Client / Server

De Jamulus software bestaat uit 2 delen: de Client die op elke deelnemende computer moet draaien en een server waarmee alle clients verbinding maken.

Er zijn publieke servers waarmee iedereen verbinding kan maken. Dit kan leuk zijn om met mensen die je niet kent te jammen.
Als je met een vaste groep mensen wil samenspelen kun je beter een ‘private’ server gebruiken. Dit betekent dat één van de deelnemers van de groep het server gedeelte moet opstarten en de anderen moet vertellen wat het ip-adres is van deze server. Het belangrijk dat je de server neerzet bij een van de bandleden met de snelste verbinding (bij voorkeur een glasvezel verbinding). Vaak moet deze persoon dan ook een poort open zetten in de router die zijn netwerk met internet verbindt.
Jamulus Handleiding (Nederlands) voor beginners

Client

De Jamulus Client software, vaak gewoon Jamulus genoemd, is het programma dat je op je computer draait om verbinding te maken met de Jamulus server.
Wanneer je de client opstart krijg je het volgende scherm te zien
Op dit scherm ben ik (Willem) (als voorbeeld) verbonden met de server van ‘Royal Conservatoire’ . Als er ook andere mensen met de zelfde server verbonden zijn krijg je die naast elkaar te zien. Van elke deelnemer kun je instellen hoe hard je die wil horen en de balans (links/rechts) regelen. Zo kun je je eigen mix instellen die voor jou het beste klinkt om samen te spelen.

Instellingen

Wanneer je Jamulus de eerste keer start moet je een aantal instellingen doen.

De belangrijkste is het kiezen van het juiste appararaat met de bijbehorende driver, in dit geval UMC ASIO Driver. (zie ook Hardware)
Het eigen centrale serveradres moet je instellen op de waarde die wordt opgegeven door degene die de serversoftware draait. Dit is te vinden door te Googlen op “What is my IP”” door degene die de server-software draait.

De overige instellingen zijn afhankelijk van je gebruikte hardware en kun je het beste proefondervindelijk bepalen. Wij zijn er een aantal uren mee bezig geweest om uit te zoeken wat het beste werkte en uitgekomen op bovenstaande instellingen. Dit is een eenmalig gebeuren, Jamulus onthoudt de instellingen als de software wordt afgesloten.

Verbinden

Als je de client opstart moet je verbinden met de server om samen te kunnen spelen. Klik op de knop ‘Verbinden’ links onderin het scherm van de Jamulus client. Er opent dan een scherm ‘Verbindingsinstellingen’. Vul bij ‘Serveradres’ het adres in dat je hebt gekregen van degene die de erver runt. Klik daarna in het scherm op de knop ‘Verbinden’ om de verbinding te maken.
Je kunt dit adres ook invullen in het ‘Instellingen” scherm bij ‘Eigen Centrale Serveradres’ om Jamulus dit adres te laten onthouden.

Server

De server software (Jamulus Server) wordt bij ons gedraaid door Hans. Hij start de server op als we gaan spelen en de rest verbindt dan met zijn server (hij zelf ook 😉

Je kan er voor kiezen om de server ‘Public’ te maken, de server komt dan in de lijst met servers te staan waarmee je kunt verbinden en iedereen die dat wil kan dan meespelen. Wij kiezen hier niet voor.
Running a Private Server o.a. Port Forwarding

Recording met Reaper

Onze repetities nemen wij altijd op m.b.v. Reaper.
Reaper is een DAW (digital audio workstation) software. Het is bijzonder veelzijdig , niet duur en relatief eenvoudig te bedienen.
Reaper kan je eerst 60 dagen gratis uitproberen maar ik heb na 2 dagen besloten het programma te kopen omdat het op eenvoudige manier alles deed wat ik wou (en veel meer).

 


Hardware

Tips & Tricks