Hardware

Naast een computer (desktop of laptop) (Windows of Mac) met een goede internetverbinding heb je een audio-interface nodig. De audio-interface vormt de verbinding tussen je microfoons en instrumenten en je computer.
Je kan kiezen voor een audio-interface met één of meerdere kanalen of een mengpaneel(-tje) met een ingebouwde audio-interface.

Bij de audio-interface hoort een ASIO-driver, dit is een stukje software dat er voor zorgt dat het uitgangssignaal van je interface op een gestandaardiseerde manier op je (Windows-)computer beschikbaar is zodat software zoals Jamulus of Reaper of andere audiosoftware daar mee kan werken.

We gebruiken bij Maple Suit verschillende audio-interfaces waarvan we er 2 bespreken. Er zijn heel veel andere oplossingen mogelijk en bruikbaar. Zolang de audio-interface een kleine ‘latency’ (vertraging) heeft en een ASIO-driver heeft is deze meestal bruikbaar.

Behringer UMC404HD

Deze audio-interface kost ongeveer € 120 en biedt alles wat je maar kan wensen: 4 ingangen voor microfoons en/of instrumenten die zeer flexibel op het juiste niveau in te stellen zijn.
Verdere handige zaken zijn:

  • aparte volume regeling voor line uitgang (naar je luidsprekers) en voor de koptelefoon.
  • traploos kunnen mixen tussen geluid op de ingangen en geluid dat terugkomt van je computer (Jamulus mix)
  • MIDI in- en uitgangen

Het apparaat is degelijk gebouwd en biedt uitstekende geluidskwaliteit.
Er bestaat ook een kleiner broertje (Behringer  UMC204HD) met 2 kanalen en iets minder aansluitmogelijkheden, deze kost ongeveer € 80.
De eenvoudigste interface (Behringer U-PHORIA UM2) is voor minder dan € 40 te koop.

Behringer QX1202USB

Dit mengpaneeltje is ook te gebruiken als eenvoudige stage-mixer bij optredens waarbij je met 4 microfoon ingangen en 4 stereo lijn-ingangen toe kunt. Kosten: rond € 110.
Er bestaan ook grotere versies (met meer kanalen en ‘echte’ schuiven) zoals de Behringer Xenyx X1222USB (rond € 175) en kleinere zoals de Behringer Xenyx 302USB (rond € 40).